UN FEL DE SIRI, DAR MAI CU MOTZ
În calitatea noastră de agenție digitală de advertising, care are permanent antenele întinse când vine vorba de noutăți și inovații digitale, ne-am permis să formulăm și noi un punct de vedere, două.
Trebuie să recunoaștem că ne-au impresionat destul de mult cele mai recente aplicații AI, mai exact CheatGPT (AI CONTENT), Mid Journey (AI VIZUAL) și MURF (AI VOICE). Sunt un fel de Siri și Alexa la un loc, dar mai tăcute și cu îndeletniciri mai aplicate, un soi de echipă creativă Art & Copy.
AI SAU N-AI?
Cum și nouă ne-a trecut prin cap întrebarea asta, probabil că și vouă "Stai așa, deci ăsta scrie la cerere, aproape orice, e și funny, nu întârzie la birou, nu cere mărire de salariu, nu-și ia pauză de cafea sau concediu și nici nu are pretenții salariale prea mari, deci ne poate fura jobul oricând?" Răspunsul? Hhmm, nu neapărat. Dacă ne gândim mai bine și dăm un rewind istoric, în trecut, oamenii trebuiau să-și pornească mașinile manual, acum ele sunt aproape autonome. Ce vrem să punctăm este că acest lucru nu a dus la disponibilizarea oamenilor din industria auto. A însemnat un progres de care ne bucurăm și noi astăzi.
Revenind la chatGPT, sau Generative Pre-trained Transformer, încă nu prezice viitorul, dar dacă aveți nevoie de un rezumat rapid al unei cărți sau vreți să vă scrieți (plagiați neabătuți) teza de doctorat, puteți conta pe el. Noi chiar ne-am imaginat în spatele tastelor un omuleț, fost dactilograf, care s-a pensionat și acum tastează cu viteza luminii; un asistent personal pregătit să fie mereu disponibil. De fapt, e foarte complex, e și poliglot, are o cultură generală vastă, nu știm dacă merge încă la terapeut, dar, în curând, la câte solicitări primește, sigur va avea nevoie.
Oricât de performantă ar fi, orice tehnologie nouă vine cu avantaje, dar este este supusă și greșelilor. În primul rând, aceste instrumente sunt abia la început și acumulează cunoștințe și informații, pe măsură ce noi le folosim. Fac greșeli și exprimarea se simte încă robotizată, cumva lipsit de ‘’căldura‘’ umană.
Deci da, dezavantajul major este că foarte multe joburi vor fi preluate de AI, pe măsură ce tot mai multe sarcini sunt preluate de roboți. Ironia este că tot noi, oamenii, îi învățăm. Acum să nu fim fataliști. Până la urmă, beneficiile Chat GPT sunt mai mari decât riscurile, pentru că până vor căpăta autonomie cognitivă, oamenii sunt indispensabili. Haideți să vedem, totuși, partea plină a AI, atâta vreme cât le folosim responsabil, fără a le venera, aceste instrumente pot fi foarte utile.
DIN OM NEOM
Care este realitatea, de fapt? Ei bine, inteligența artificială nu este menite să ne înlocuiască (nu pe toți și nu încă, hahaha). Ele sunt oglinda noastră, cumva actul de creație desăvârșit de om în cel mai performat progres tehnologic, iar intuiția noastră de digitali ne spune că, de fapt, cel mai mare avantaj al acestor ‘’creiere‘’ superficiale, poate fi potențialul maxim pe care îl pot atinge, un scop infinit mai nobil, destinat persoanelor cu dizabilități sau cu dificultăți de învățare. Pentru ei aceste tool-uri pot fi life changing.
ÎN LOC DE CONCLUZII
Așadar, să nu ne temem de ‘’Cheat GPT’’. Conform sursei OpenAI, Chat GPT este utilizat de mii de dezvoltatori și companii din întreaga lume, cu o gamă largă de aplicații, de la servicii pentru clienți la crearea de conținut, dar mare grijă la datele personale.
Și, ca să încheiem într-o notă artistică, vă lăsăm o listă de recomandări cinematografice, în ordinea progresului pe care AI-ul l-a făcut în ultimii 10 ani. Suntem siguri că veți recunoaște cel puțin unul:
1. Blade Runner
2. Finch
3. Wall-E
4. Her
5. Ex machina
6. Black Mirror
7. Archive (cel mai recent și, cumva, cel mai mindblowing de până acum, pentru că este foarte conectat la realitate și, în același timp, după gustul nostru, cel mai complex)