MENIU
RO
EN

Algoritmul și Arta Feed-ului în Social Media

min de citit

 

V-ați gândit vreodată cât de mult (ne) controlează algoritmul ceea ce vedem în mediul online? Cât de mult ne influențează și cât din ce vedem este ce căutăm, de fapt ?

La începuturile exploziei digitale, când deschideam Facebook-ul, aveam impresia că noi suntem centrul atenției, mai ales că erau destul de puține conturi pe vremea aceea. Încă se făcea tranziția de la mIRC, hi5 sau MySpace (vă mai aduceți aminte de ele?). Platoul cu informație nu era atât de consistent și comunicarea se baza mai mult pe socializare cu tendințe de dating.

 

Astăzi, rețelele nu mai știu ce să ne mai pună pe tavă, ca să nu ne înfruptăm din celelalte platforme, și ne întâmpină la fiecare scroll cu "bunătățuri" digitale, crezând că știu exact ce gusturi avem. Și uite așa, devenim pioni într-o competiție în care algoritmul se crede arbitru. 

Ei bine, în ciuda "servitelor", mai descoperim și perle rare, pline de substanță. Un video creativ, tips & tricks despre cum să-ți salvezi plantele, o rețetă de sarmale "ca la mama acasă" sau chiar un meme care te face să râzi în hohote în metrou, sub privirile nedumerite ale celorlalți pasageri (și ei tot cu ochii pe telefon, poate chiar pe același clip).

 

Eeh, pe Instagram, lucrurile stau un pic altfel. Aici algoritmul e un fel de stilist personal care uneori nimerește look-ul, iar alteori te face să arăți ca și cum ai participat la "Bravo, ai stil!", ediția parodii. 

 

În sfârșit, TikTok. Aici lucrurile se dezlănțuie! TikTok, cu sloganul grăitor Make your day, este DJ la party-ul platformelor, se ocupă să întrețină atmosfera și se asigură ca nu cumva să te plictisești. Te surprinde cu cele mai recente hituri, dar și cu melodii mai ‘’gheboase’’, despre care ai fi jurat că nu le mai ascultă nimeni în afară de tine. În contextul actual, în care fiecare platformă (deși toate se supun toate aceluiași Zeu...) încearcă să fie Rege pe tărâmul digital, nu avem cum să nu aducem în discuție perioadele în care ne chinuiam să deschidem un blog pe WordPress și primele postări erau "Hey, bună, toată lumea!" sau "Primul meu articol!". Oh, simplitate dulce-amăruie, unde ești tu oare?

Dar să fim serioși (cât de cât). Algoritmul e ca un prieten bine intenționat, dar puțin cam neîndemânatic. Vrea să te ajute, dar uneori dă cu bâta-n baltă. Totuși, fără el, nu am fi descoperit toate comorile din vastul și nemărginitul ocean digital, pe care astăzi le avem la degetul mare, la propriu, iar gusturile nu se ‘’dispută‘’(ați prins-o?).

 

În loc de concluzii, revenim la ideea principală, evoluția conținutului digital este evidentă, la fel și adaptarea la noile tehnologii și la interacțiunea dintre utilizator și algoritm. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de puterea pe care o avem, de a alege, care ne aparține, încă… 

Ne revedem în Septembrie*.

 

*când pe vremea asta, traficul de astăzi va fi o amintire frumoasă, bineînțeles mă refer la traficul din București.


Articol scris de:

Natalia Sfetcu