Am amânat cât am putut, dar astăzi a venit momentul unui subiect destul de sensibil în vastul online. Sigur știți sau urmăriți pe cineva direct, indirect sau din feed-ul de facebook, care are acest job care abundă de creativitate în social media. Nu ne înțelegeți greșit, pe unii îi urmărim și noi și chiar îi admirăm… tacit. În mediul dinamic al marketingului digital, se disting trei categorii principale de personalități care atrag și influențează audiențele: brand ambasadorii, influencerii și creatorii de conținut. Deși considerate interșanjabile, fiecare dintre aceste figuri are un rol distinct și un impact unic asupra publicului. Dar cine câștigă în această competiție acerbă și de ce sunt atât de urmăriți de fani?
Unul dintre cei mai faimoși magicieni digitali este Charli D'Amelio, regina TikTok, care dansează și se strâmbă în videoclipurile ei cu milioane de urmăritori. Sau Elon Musk, miliardarul excentric, care se aventurează în spațiu, se plimbă prin birou cu chiuveta, influențează bursa pe Twitter și vinde șorturi cu logo-ul Tesla. Sau creatori de conținut din domeniul sănătății și pharma, cum ar fi Dr. Mike, un medic care face vlogging despre zilele agitate la cabinet, sfaturi de sănătate și chiar recenzii ale serialelor cu subiecte legate de medicină. A face conținut pare simplu, ca atunci când te uiți la gimnastică sau orice alt sport și pare atât de ușor, încât crezi că poți să faci și tu acasă, dar te alegi cu o fractură. Acesta este doar vârful icebergului, așa că, haideți să le luăm pe rând.
Un Brand Ambassador este adesea o personalitate cunoscută - un actor, un sportiv, un artist - care reprezintă un brand și îi promovează valorile, crescându-i notorietatea. Exemple autohtone avem cu duiumul. Andreea Esca reprezintă brandul L'Oreal și Ilie Năstase este promotor Adidas. Răzvan și Dani sunt imaginea unei case de pariuri, la fel și Florin Piersic Jr., Adela Popescu promovează balsam de rufe și lista poate continua. Dorian Popa nici el nu mai știe câte face, la cât de multe face pentru tot soiul de branduri. Roger Federer este imaginea mai multor branduri de top din lume, printre care şi Rolex, iar Actorul George Clooney este ambasadorul cafelei Nespresso.
Ce nu vedem noi, ‘’neinfluencerii’’, este munca asiduă, strategia și perseverența care stau în spatele acestui conținut, aparent ușor de realizat. În lumea creatorilor de conținut, calitatea și relevanța sunt elemente cheie. Oamenii sunt atrași de conținutul care rezolvă probleme, care îi informează sau pur și simplu îi distrează, le arată ceva practic, le susține moralul sau cu care se simt familiari. Și, desigur, de dramă. Multă, multă dramă. Cum ar fi bătăliile Twitter dintre Elon Musk și Jeff Bezos. E un loc în care oamenii pot transforma orice în... bani. Efectiv.
Influencerul, pe de altă parte, este o figură care și-a construit propria autoritate în mediul online, pe o anumită nișă și își folosește platforma pentru a influența deciziile de cumpărare ale fanilor. Știți vorba aia "Dacă viața îți dă lămâi, fă o limonadă"? Ei bine, influencerii au luat-o la propriu și au făcut din asta o mică mină de aur. Transformă ideile în conținut, iar conținutul în bani. Atenție, însă, și brandurile pot deveni influenceri per se.
În România, nomazi digitali precum Delia, Micutzu, Dezideriu, Dorian Popa, Anilu Harmsen sau fashionista Ioana Chisiu, au o mare influență asupra audiențelor lor, unii pentru bugete, alții pentru imagine. La nivel internațional, conturile de Instagram ale lui Kylie Jenner sau Selena Gomez atrag milioane de fani. Un influencer câștigă prin colaborări cu branduri și din campanii de publicitate care se potrivesc cu stilul și mesajul lor. Ei nu sunt doar oameni cu un smartphone și cu o grămadă de idei. Sunt și vrăjitori ai cuvintelor, pictori când vine vorba de vizualuri, și prestidigitatori de emoții. Fiecare pe bucata lui de influență este un izvor nesecat de inspirație, care are puterea să transforme în poveste orice rutină: unde să-ți bei cafeaua, unde să mănânci în oraș, unde să bei un vin bun, cu ce săpun să te speli sau ce mâncare să alegi pentru pisica ta.
În sfârșit, un Creator de Conținut este o persoană care produce și distribuie conținut original, adesea cu scopul de a educa, de a informa sau de a distra. Crearea de conținut este de obicei mai axată pe talent și creativitate, decât pe publicitate. Creatorii de conținut, precum vloggerii sau bloggerii, câștigă din vânzarea produselor proprii, cursuri online sau prin contracte de colaborare.
În loc de concluzie, în lumea marketingului digital, indiferent că ești brand ambasador, influencer sau creator de conținut, cred că succesul depinde, de capacitatea de a stabili o legătură autentică cu audiența. Și da, uneori e greu să nu te simți un pic invidios pe succesul lor, aparent ușor obținut, totuși, este important să ne amintim că fiecare dintre aceste figuri contribuie, în felul său, la ‘’egosistemul’’ digital. Unde mai pui că, dacă vrei să îți păstrezi popularitatea și notorietatea, e nevoie să generezi și engagement, chiar să citești și să răspunzi la comentarii răutacioase. Așa că, în loc să fim critici, nu mai bine ne inspirăm de la ei și luăm ce ne folosește pentru a ne forma propria imagine autentică?
Luna viitoare vorbim despre ce înseamnă cu adevărat contentul/conținutul și de ce este atât de viral acest termen. Doar că nu vom mai fi atât de îngăduitori… Stay tuned.
Concedii plăcute, bogate în experiențe reale și mai puțin în postări virtuale. Nu uitați să folosiți cremă de protecție solară și să vă hidratați!