Legenda spune că, la început, fiecare brand a încercat să implice publicul atrăgându-l prin diferite reclame pentru a-și atinge KPI-urile. După un timp, unele regate din Țara Brandului se adună pentru a discuta rezultatele. Regina Marketingului, Lordul BrandManger alături de Stăpânul Vânzărilor au vrut să afle de ce s-au schimbat valurile și clienții s-au refugiat pe o altă insulă unde exista un alt Brand.
Revenind, de pe un tărâm foarte îndepărtat, în lumea noastră mai puțin strălucitoare, pentru a înțelege DE CE credem că e nevoie să schițăm câteva reguli despre CUM se folosește cel mai bine storytelling-ul în acest context.
CUM
Ok... prima regulă a storytelling-ului pentru branding este... nu, am glumit. Nu există o abordare de tip Fight Club atunci când vine vorba de punerea în valoare a unui brand. Dar există câteva lucruri pe care ar fi bine să le facem și altele pe care ar fi mai bine să nu le facem.
1. Creați povești semnificative. NU încercați să transformați o poveste într-un instrument de vânzare frumos împachetat. Semnificativ este ceva ce cititorul/telespectatorul poate recunoaște ca fiind un adevăr universal, care reflectă punctul său de vedere. Povestea ar trebui să vorbească despre niște valori comune superioare, pe care marca și clientul le împărtășesc.
2. Fiți autentici, dar nu inventați noi valori, în schimb, folosiți-vă de cele deja existente. Toată lumea încearcă să "fie autentică", dar de cele mai multe ori acest lucru simplu este interpretat atât de greșit încât devine dureros. Autenticitatea creează o poveste credibilă, deja aliniată cu percepția mentală a consumatorului.
3. Alegeți o abordare persoanlă. NU fiți abstracți și supra-conceptuali. Încercați să identificați sau să creați personaje relevante pentru promisiunile brandului dvs. și construiți în jurul lor. Faceți din aceste personaje simbolurile valorilor dumneavoastră, eroii poveștii, astfel încât clientul să se poată identifica ușor cu ele.
4. Păstrați simplitatea. NU încercați să fiți următorul James Joyce al conștientizării mărcii. Nu vă grăbiți, elaborați ceea ce încercați să spuneți, dar amintiți-vă întotdeauna PSS-ul (problemă, soluție, succes). Folosiți o narațiune coerentă, care poate fi urmărită de oricine în orice format.
5. Fiți reflexia clientului. NU prezentați o poveste înainte de a vă cunoaște publicul. Nu uitați, este vorba despre EI, nu despre Dvs. Este vorba despre a reflecta brandul în valorile clientului, despre a-i face să se simtă ca fiind personaje ale poveștii.
DE CE
După ce am citit multe multe articole despre storytelling în branding și după ce am scris câteva articole proprii, principalul motiv pentru care storytelling-ul funcționează, în această epocă axată pe brand, se regăsește în pofta noastră milenară de povești. Vrem să credem că , ‘’binilii învinge’’. Vrem să sperăm că, în cele din urmă, lucrurile vor fi așa cum e mai bine să fie. Vrem să simțim un fel de conexiune cu alții care simt la fel ca noi.