MENIU
RO
EN

MEET Doctor MIT - "ÎNTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ"

min de citit

Cine este Doctor MiT și cum a apărut ideea acestui pseudonim?

Doctor MiT disecă miturile medicale în care am ajuns să credem (de unde numele) È™i, totodată, aduce publicului cele mai noi È™i mai interesante informaÈ›ii medicale. În felul acesta, aflăm că tăiatul sub limbă, care te scapă de hepatită, că forma abdomenului gravidei în timpul sarcinii spune ce sex va avea copilul sau că È›elina face ceea ce promite… SUNT DOAR MITURI.


imagine

 

Prin intermediul celor două emisiunii TV, „DIGIPEDIA Știință” difuzată de DIGI World È™i „Doctor MiT”, difuzată de mai bine de un deceniu de către România TV, Doctor MiT contribuie la informarea corectă a publicului atunci când vine vorba de alegeri sănătoase.

În paralel, Doctor MiT se aude È™i la radio, fiind cea mai audiată emisiune radio medicală, „Medicina pe limba ta!”, difuzată de mai bine de un an de Kiss FM, cea mai mare staÈ›ie radio din România.


imagine

 

Nu în ultimul rând, Doctor MiT îi tratează pe români în clinica sa, „Clinica Doctor MiT”, dedicată biotehnologiei, la care se adaugă clinica STEM Sure, un ecosistem de cercetare regenerativă È™i recoltare a celulelor stem, la naÈ™terea copiilor. O componentă importantă în cadrul clinicii o reprezintă divizia de tratament în cazul malignități sângelui È™i spectrului autist, unde Doctorul Bogdan Ivănescu este coordonatorul primului studiu clinic de profil desfășurat în România, cu ajutorul Medicover.

Toate acestea fac platforma Doctor MiT atractivă atât pentru companiile ce au în portofoliu produse È™i servicii de impact în domeniul sănătății, care îÈ™i doresc să le aducă în prim plan publicului larg È™i persoanelor care sunt preocupate de corpul È™i sănătatea lor È™i vor să afle mai multe.

 

Top 3 cele mai frecvente mituri despre sănătate?

Clasicul „te trage curentul”, care nu este în exclusivitate apanajul nostru, fiind regăsit în Balcani, la sârbi, sub numele de „promaja”.

Un al doilea, amuzant, dar care încă are retenÈ›ie, spune că forma aluniÈ›elor de pe corp este cauzată de poftele neîmplinite ale mamei subiectului sau, în alte cazuri, de poftele împlinite prin furt - o pară, o prună sau orice alt fruct.

Regina miturilor medicale pe care mi-am propus să o detronez este cea amintită mai sus – forma burÈ›ii femeilor însărcinate, care stabileÈ™te sexul copilului.

Iar, ca bonus, britanicul „an apple a day keeps the doctor away”(un măr pe zi È›ine doctorul la distanță) este singurul mit dintre cele foarte populare care, să zicem, stă în picioare.

 

Tehnologia digitală a transformat multe domenii, inclusiv sănătatea. Cum vedeÈ›i integrarea tehnologiilor emergente, precum inteligenÈ›a artificială È™i telemedicina, în practica medicală zilnică?

La DIGIPEDIA Știință, luna octombrie a acestui an am dedicat-o exact acestui subiect: impactul AI în medicină.


imagine

 

Cel mai bun exemplu care ne poate încânta imaginaÈ›ia este unul foarte apropiat de realitate, deoarece se bazează pe un echograf cu Inteligență Artificială pe care îl găsim chiar în Clinica Doctor MiT: în viitorul apropiat, femeile însărcinate vor primi acasă o tabletă la care se conectează o sondă ecografică cu AI, iar atunci când au dureri sau reclamă orice altă situaÈ›ie neplăcută care le creează un stres, îÈ™i vor putea monitoriza abdomenul cu ajutorul unei sonde dotată cu AI, de fiecare dată când programul le va semnala acest lucru, adică până când vor fi prinse toate incidentele potrivite. Apoi filmuleÈ›ul ecografic se încarcă într-un cloud.

Medicul curant, care poate că se află în Australia la un curs, primeÈ™te o notificare pe telefon, accesează filmul ecografic È™i o sfătuieÈ™te pe pacientă cu indicaÈ›ii. Pe scurt: telemedicină în timp real, susÈ›inută de către AI!

 

În ce măsură credeÈ›i că emoÈ›iile influenÈ›ează sănătatea?

Într-o măsură profund directă pe care o pot exemplifica foarte simplu: hormonul stresului, cortizolul, este È™i hormonul cancerului. La stres, nefericire, gânduri negre, creÈ™te secreÈ›ia suprarenală de cortizol. Cortizolul, în prima fază, stimulează imunitatea È™i atenÈ›ia, însă, în timp, dacă această excitaÈ›ie durează, sistemul imunitar se consumă, de unde È™i scăderea eficienÈ›ei acestuia care duce la incapacitatea suprimării celulelor neoplazice ce apar în mod normal È™i care, tot în mod normal, sunt distruse. Însă, într-un astfel de context, procesul malign este lăsat să se dezvolte fără prea multe inhibiÈ›ii. Însă există È™i reversul medaliei. EmoÈ›iile pozitive promovează homeostazia, adică păstrarea stării de echilibru a organismului. Acesta este unul dintre secretele sănătății.

Deci, da, emoțiile fac diferența și gestionarea lor corectă e importantă și contribuie la sănătatea noastră.


Ce v-a determinat să vă îndreptaÈ›i către domeniul medicinei alternative?

Un motiv care la bază are aceeaÈ™i logică È™i anume de a corecta lucrurile care sunt făcute incorect: medicina alternativă a ajuns să fie ezoterizată. Ceea ce îmi propun eu, legat de medicina alternativă, este ceva ce respectă rădăcina acestei specialități È™i anume de a găsi soluÈ›ii diferite, dar cu efect similar celor produse de medicina standardizată.

Ca să dau un exemplu, atunci un coleg recomandă unui pacient un antibiotic pentru o infecÈ›ie urinară, caut în panoplia medicinei alternative produsele naturale, de la ceaiuri la extracte, care pot rezolva problema în parametri similari, însă cu mai puÈ›ină presiune pe ficat sau pe alte organe care pot fi afectate.

Medicina alternativă oferă răspunsuri, în egală măsură, pacienÈ›ilor care au limitări (alergii, incompatibilități) la/cu produse de sinteză.

Deci, segmentul specializat, îngust, al pacientului m-a atras, având fundamentul demitizării care îmi caracterizează cariera de până acum.

 

SunteÈ›i superstiÈ›ios? AveÈ›i vreun ritual profesional specific pe care îl urmaÈ›i indiferent de situaÈ›ie?

În niciun caz nu sunt superstiÈ›ios. Orice emisiune TV Doctor MiT se termină cu îndemnul „întreabă È™i cercetează!” ceea ce, pentru connaisseur-i, sună clar a antiteza la altceva.


imagine

 

„Ceasul rău”, „pisica treiÈ™pe” nu sunt compatibile cu È™tiinÈ›a, iar pentru o persoană interesată să publice lucrări È™tiinÈ›ifice, orice superstiÈ›ie este rizibilă.

Însă, în privinÈ›a ritualurilor, cel mai adesea ritualurile, fie religioase, din domeniul sportului (vezi Rafael Nadal) sau din sala de operaÈ›ii, sunt asimilabile SOP-urilor (Standard Operating Procedures) È™i asigură constanÈ›a în calitatea actului – indiferent că vorbim despre o slujbă, o servă sau păstrarea sterilității mâinilor chirurgului.

 

Dacă ar fi să oferiÈ›i un sfat sau să împărtășiÈ›i o metodă personală de a rămâne motivat È™i echilibrat în faÈ›a stresului profesional È™i a provocărilor zilnice, care ar fi?

Să îÈ›i placă ceea ce faci! Este singura cale, din punctul meu de vedere, de a-È›i menÈ›ine motivaÈ›ia È™i echilibrul în tot ceea ce faci.

 

Cum reuÈ™iÈ›i să menÈ›ineÈ›i un echilibru între viaÈ›a profesională È™i cea personală? AveÈ›i o mantră personală care vă face ziua mai bună?

imagine

 

Nu reuÈ™esc. Sau, mai bine zis, îmi doresc să fi făcut mai multe din orice – de pe plan personal până pe plan profesional. Poate această uÈ™oară nemulÈ›umire constantă mă face să cred că nu am găsit acest echilibru.

 

Social media joacă un rol important în comunicarea actuală. Cum a evoluat interacÈ›iunea dvs. cu publicul prin social media È™i cât de mult utilizaÈ›i aceste platforme în activitatea profesională?

Sunt mult prea puÈ›ini profesioniÈ™ti reali prezenÈ›i în social media. Pentru că atunci când dau consultaÈ›ii, când dezvolt un protocol de izolare de celule progenitorii, când creez scriptul emisiunii Doctor MiT ori al celei radio „Medicina pe limba ta”, pentru ca apoi să joc rolul gazdei documentarului de È™tiință „Zona de risc: Fobii” (ce se lansează anul viitor), nu mai am timp să zâmbesc în faÈ›a camerei de selfie a telefonului È™i să debitez lucruri sau să ofer informaÈ›ii valoroase. Plus că ceva valoros nu se naÈ™te la fiecare două ore.

De aceea, îl apreciez pe Mihail Pautov pentru dedicarea sa în a educa publicul în social media, el fiind o excepÈ›ie de urmărit sau, mergând către exterior, mă uit cu admiraÈ›ie la Neil deGrasse Tyson È™i la Brian Cox ca fiind profesioniÈ™ti care, având resurse semnificative în spate, abordează social media ca pe un spaÈ›iu educaÈ›ional.

Timid, pot spune că un pas în această direcÈ›ie o reprezintă încărcarea episoadelor tuturor emisiunilor mele (radio, TV) în canalul de Facebook È™i YouTube a Doctor MiT, care are peste 20 de milioane de vizualizări È™i aproape 100,000 de subscriberi.

 

Plecând de la expresia "fă ce zice popa...", în ce măsură puneÈ›i în practică în viaÈ›a dvs. personală ceea ce promovaÈ›i ca medic?

Fac două lucruri: chestionez din punct de vedere È™tiinÈ›ific ceea ce mi se întâmplă pe plan personal È™i, în al doilea rând, fac activitatea fizică pe care o promovez.


imagine

 

În octombrie, continui salba de aventuri marca Kiss FM cu o plimbare până la Everest Base Camp, plus un vârf tehnic, Island Peak, ca apoi să urc Matterhorn, Aconcagua È™i Ama Dablam. Doar pentru că am fost impresionat de frumuseÈ›ea experienÈ›ei Kilimanjaro de anul trecut.

 

Top 3 hobby-uri care vă încarcă de energie

imagine

 

ParaÈ™utismul, scufundările tehnice de mare adâncime È™i escalada.

 

Dacă ați putea scrie un mesaj pe un banner vizibil din spațiu, care ar fi mesajul dvs.?

ÎNTREABÄ‚ ȘI CERCETEAZÄ‚! ;)