MENIU
RO
EN

Omnichannel - rețeta succesului în pharma

min de citit

 

Într-o lume în care progresele tehnologice și așteptările consumatorilor continuă să evolueze într-un ritm fulminant, industria farmaceutică este în plină ascensiune, cel puțin din punct de vedere al inovației. Iar marketingul omnichannel a devenit un concept care transformă modul în care companiile farmaceutice ajung la publicul lor țintă. Ca agenție digitală specializată în pharma, am fost martori ai modului în care strategiile omnichannel au luat cu asalt industria farmaceutică, fără a lăsa niciun flacon de rețetă neîntors. Sunteți pregătiți pentru o expediție amuzantă prin lumea interesantă în care omnichannel merge la „terapie’’?

Prescripții pentru rețelele sociale și hashtag-uri la modă

Cine ar fi crezut că un hashtag de pe Twitter poate avea un impact atât de profund asupra industriei farmaceutice? Odată cu apariția social media, companiile farmaceutice și-au dat seama rapid de potențialul de a interacționa cu pacienții și cu profesioniștii din domeniul sănătății. Procesul, cândva banal, de împărtășire a cunoștințelor medicale a fost revoluționat cu ajutorul tweet-urilor virale, al hashtag-urilor în trend și al meme-urilor mult iubite de Gen Z. Industria farmaceutică, aparent o industrie mai seriosă, ține pasul cu tendințele și începe să comunice mai relaxat. Nu se bate cu de cele mai recente videoclipuri cu pisici și bârfe despre celebrități. Dar, hei, cel puțin promovăm sănătatea…

Medicul vs. Dr. Google

Au trecut demult vremurile în care oamenii se bazau exclusiv pe medici pentru sfaturi medicale. Trăim era Dr. Google, unde toată lumea este expert și sfătuiește la rândul ei. Datorită puterii marketingului omnichannel, companiile farmaceutice pot acum să comunice direct cu consumatorii, ocolind relația tradițională medic-pacient. Deși acest lucru poate părea o „pastilă’’ cu două tăișuri, în fapt, este o oportunitate interesantă pentru companiile farmaceutice de a educa și informa, precum și de a rupe miturile perpetuate „pe surse’’ bine intenționate, dar îndoielnice.

De la panouri publicitare la blogurile de sănătate

În trecut, publicitatea farmaceutică consta în principal din reviste lucioase și reclame memorabile la TV. Dar, în era marketingului omnichannel, industria a evoluat mult dincolo de aceste medii conforme. Acum, veți găsi companii farmaceutice care sponsorizează bloguri de sănătate, se asociază cu influenceri de fitness și chiar își creează propriul conținut atractiv. De la articole despre gestionarea afecțiunilor obișnuite la tutoriale YouTube despre utilizarea corectă a medicamentelor, industria farmaceutică a devenit o putere de povestire, totul în numele unui sistem medical mai bun.

Aplicații, aplicații, de 3X aplicații…

Dacă există un lucru pe care lumea modernă îl iubește, acela este aplicația. Industria farmaceutică a sărit în acest vagon, intrând pe un nou tărâm al prieteniei digitale. Începând cu reminderele de medicație și continuând cu monitorizarea dozelor, verificarea simptomelor și consultațiile virtuale ale medicului, există o aplicație pentru orice. Nu mai trebuie să ne bazăm pe amintirile noastre defectuoase sau pe scrisul, de multe ori indescifrabil, al medicului; acum, avem o aplicație care le poate face pe toate. Singura întrebare este: avem mai multă încredere în smartphone-urile decât în noi înșine?

În loc de concluzii

Pe măsură ce reflectăm la impactul marketingului omnichannel în industria farmaceutică, este clar că am parcurs un drum lung față de tacticile tradiționale de marketing. Călătoria pilulelor a luat o turnură comică, cu hashtag-uri din social media, Dr. Google, bloguri de sănătate și o multitudine de aplicații la cârmă. Industria farmaceutică a îmbrățișat revoluția omnichannel, oferind pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății noi căi de implicare, educație și divertisment.

Care este rețeta succesului în această lume nouă și curajoasă? Încercați toate tool-urile din arsenalul marketingului omnichannel, menținând în același timp un ochi atent la practicile etice și la centrarea pe pacient. Încurajăm rolul social media pentru a promova conștientizarea sănătății, motiv pentru care colaborăm cu profesioniștii din domeniul sănătății și să creăm conținut care informează și educă. Profitând de oportunitățile oferite de marketingul omnichannel, industria farmaceutică poate continua să prospere, oferind în același timp soluții și rezultate mai bune în materie de sănătate pentru toți.

În cele din urmă, este o chestiune de a găsi echilibrul potrivit între tehnologie și contactul uman. În timp ce navigăm în acest peisaj în continuă evoluție, să nu uităm că în spatele fiecărui tweet, aplicație sau postare pe blog se află obiectivul fundamental de a ne îmbunătăți calitatea vieții. Încheiem aici trilogia Omnichannel, dar dacă se întâmplă ceva notabil între timp, revenim cu noutăți.

Articol scris de:

Natalia Sfetcu