Te știm deja ca om de creație și coleg în agenție, dar cine este Horia Cucută? De unde ești de loc și cum ai ajuns în București?
M-am născut în Brăila, unde mi-am petrecut primii 18 ani din viaţă şi, ca orice visător, mi-am zis că dacă vreau să ajung mare, trebuie să ajung mai întâi la Bucureşti, că acolo se dă ora exactă.
Ești absolvent de ASE, dar ai ajuns într-un cu totul alt domeniu - creație și producție video. Care a fost declicul care te-a făcut să-ți schimbi traiectoria profesională și să urmezi această pasiune?
Tot acest tăvălug a pornit pe vremea când lucram într-o companie mare, unde mă plictiseam de moarte de propriul job şi îmi doream cu disperare să fac ceva mai creativ în viaţă. Aşa că am decis să mă duc la un curs de grafică. Acolo mi s-a deschis apetitul pentru creativitate. De la grafică am trecut la editare video, după care m-am apucat să învăţ fotografie şi să filmez. M-am alăturat unei găşti de oameni faini care făceau filme low budget indie, am deschis propria casă de producţie şi multe altele. Iar acest parcurs creativ încă merge şi sper să nu se oprească vreodată.
Filmul tău proaspăt lansat și premiat la TIFF, explorează o poveste aparte. Cum ți-a venit ideea și cât a durat să transpui inspirația pe marele ecran?
Ideea filmului CLASAT ne-a venit prin ianuarie 2023, când am dat peste un articol din revista TIME, despre cum angajaţii unei firme de outsourcing din Kenya au lucrat pentru OpenAI pe un proiect care presupunea să treacă prin conţinut extrem de toxic (pentru a hrăni această parte a AI-ului). Mai mult, ei erau plătiţi cu doi dolari pe oră şi nu au primit suportul psihologic promis de către companie.
Ne-a impresionat această poveste care arată ce în spatele unei revoluţii tehnologice. Cum efortul unor oameni este şters peste noapte. Ne-am apucat imediat să scriem o poveste de ficţiune dar care şi-a propus să rămână aproape de realitatea faptelor care ne-au inspirat. În toamna anului 2023 deja filmam proiectul.
Cât e disciplină și cât e spontaneitate în procesul tău creativ? Cum a fost, concret, să te împarți între proiectele video din publicitate și filmul tău, care a prins viață în afara orelor de program?
În fazele incipiente ale oricărui proiect trebuie să laşi creativitatea complet liberă, e mult loc de spontaneitate, de joacă. Dar odată ce ai stabilit ideea proiectului şi cam ce vrei să faci trebuie să începi să lucrezi organizat, să îţi faci un program şi să te ţii de el, mai ales dacă vrei ca proiectul să capete viaţă.
Legat de împărţire, sunt foarte norocos că pot să lucrez part time şi am colegi faini care mă ajută și sunt flexibili când vine vorba de proiectele mele personale. De exemplu, CLASAT a fost filmat în 5 weekend-uri (vineri, sâmbătă, duminică), în timp ce de luni până vineri mă ocupam de proiectele din agenție.
Dacă ar fi să abordezi un subiect de film legat de lumea publicității românești care ar fi? Sau ce titlu ar avea filmul, ce ai vrea să scoți în evidență?
Întâmplarea face că am deja un proiect pe această temă, se numeşte Pauză în Publicitate. Este despre o tânără copywriter, la început de drum în cariera ei din advertising, care se dedică până la epuizare pentru un proiect pe care agenţia intenţiona să-l înscrie la Cannes.
Am aflat, pe surse, că mai ai ceva proiecte pe rol. Poți să ne spui mai multe despre #radiohoria și cum a început? Ce melodie sau soundtrack ai alege pentru filmul tău recent lansat, dacă l-ai difuza mâine la radio?
Îmi place enorm de mult să descopăr muzică nouă. Cred că o zi în care nu ai găsit o piesă nouă care să îţi placă e o zi pierdută :)). Iar cu timpul, pe măsură ce playlist-urile se tot măreau, aşa a apărut şi visul să îmi fac propriul radio online (hashtag-ul #radiohoria e inspirat cu neruşinare de la o amică #radioroxana). Sper ca într-o zi să am suficient timp şi capital pentru a lansa radiohoria.ro.
Legat de soundtrack-uri de filme, CLASAT are coloana sonoră compusă de către Electrons in Slow Motion. Odată cu lansarea filmului se va lansa şi EP-ul cu coloana sonoră. Iar legat de întrebarea ta, visul meu de câţiva ani buni e să am un soundtrack compus de Gesaffelstein. Între timp, piesa OPR pe care deja mi-o imaginam pe nişte cadre, a fost inclusă într-un film Marvel :))).
Care sunt punctele comune dintre job-ul tău la Digital Distrikt și proiectele personale din film sau fotografie? Ce elemente din advertising se reflectă și în filmul tău?
Advertisingul şi filmul se suprapun constant, de multe ori luăm referinţe dintr-un domeniu şi îl translatăm în celălalt. Chiar recent lucram împreună cu colegii de agenţie la un script şi nu reuşeam să înţelegem cine e un personaj, până când un coleg l-a explicat perfect: e Deadpool şi atunci toţi am înţeles perfect ce avem de făcut mai departe. Proiectul a ieşit fain, chiar zilele astea am filmat spotul respectiv.
Ce sfaturi ai pentru tinerii creatori care doresc să urmeze o carieră atât în publicitate, cât și în film?
Multă, multă, multă, multă răbdare. O să ajungi să faci proiectele alea super faine la care visezi, la un moment dat. Şi până ajungi acolo e nevoie să treci prin extrem de multe ups and downs şi în tot timpul ăsta să te înarmezi cu răbdare, să fii blând cu tine şi să nu îţi pierzi motivația, să duci totul până la capăt.