Unii folosesc doar degetul mare, alții arătătorul și mai sunt cei care folosesc degetul mijlociu... pentru a scrolla prin universul social media. În vâltoarea actuală a tehnologiei, un gest simplu, aproape banal, domină: scrolling-ul. Dar v-ați gândit ce impact are acest act repetitiv asupra psihologiei și sistemului neurologic?
Pe vremuri, când voiai să faci "scroll", rulai un pergament. Azi, când faci "scroll", ratezi trei anunțuri și două clipuri dintr-un refresh.
Scrolling-ul se referă la acțiunea de a (de)rula conținut pe un ecran, folosind degetul sau mouse-ul. În contextul social media, scrolling-ul continuu, denumit și "infinite scroll", permite utilizatorilor să parcurgă conținut fără întrerupere, captivându-i pe utilizatori. Fiți sinceri, care e primul lucru pe care îl faceți când puneți mâna pe telefon dimineața (după snooze...)?
În acest articol, vă invit să explorăm, scurt și la subiect, profunzimea influenței smartphone-urilor și a platformelor de socializare asupra vieții noastre, subliniind conexiunea dintre scrolling, mecanismele neuronale, cum ar fi eliberarea de dopamină și posibilele repercusiuni pe termen lung asupra societății noastre.
Feed your need
Este interesant de observat că simptomele scrollingul seamănă cu alte forme de dependență. Căutăm în mod constant recompense, fie ele sub forma conținutului nou sau a aprecierilor la postările noastre. Studiile recente au arătat că supraexpunerea la smartphone-uri și la platformele de socializare poate duce la nivele crescute de anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că mintea noastră nu poate procesa atât de multe informații și stimuli într-un timp atât de scurt.
Scopul și designul unei aplicații pot schimba modul în care interacționăm cu ele. Facebook, Instagram și TikTok, deși sunt toate platforme de social media, au abordări unice în ceea ce privește experiența utilizatorului și, implicit, efectul lor asupra derulării:
Diferite aplicații, diferite povești
Pe Facebook e ca la o nuntă: te uiți la ceilalți și te gândești ce bine o duc și când o să faci și tu nunta? Instagram e poza perfectă de la grătar, chiar dacă, în realitate era să dai foc la casă. TikTok? E târgul digital (mai degrabă bâlciul din sat), unde totul se întâmplă rapid, ai bifat, ai plecat.
‘’Defecte’’ adverse
La prima vedere, poate părea inofensiv, dar, în exces, efectele negative încep să se vadă:
Suprasaturarea informațională: Fiind constant expuși la o avalanșă de informații, ne este mai greu să procesăm și să reținem conținutul relevant.
Comparația socială: Văzând în mod constant realizările altora, oamenii pot dezvolta sentimente de inadecvare sau gelozie.
Dependență: Scrollingul continuu poate crea un ciclu de dopamină, similar cu alte forme de dependență, făcându-l să devină un obicei greu de rupt.
Atenție redusă: Ne obișnuim să parcurgem rapid conținutul, ceea ce poate reduce capacitatea noastră de concentrare.
Interacțiuni superficiale: Apreciem și comentăm conținut fără a-l analiza în profunzime.
Încurajarea conținutului superficial: Într-un mediu unde totul se mișcă rapid, conținutul care captează atenția imediat (chiar dacă este superficial sau lipsit de substanță) este cel care contează și este cel mai apreciat de utilizatori.
Scrolezi, deci inovezi!
Bine, bine, o sa ziceți, dar există și părți bune? Care e utilitatea derulării în viitorul digital? Păi, scrolling-ul nu e doar un mod de a consuma conținut, ci și o cheie către adaptarea noastră la noile inovații. Așa cum motoarele de căutare s-au perfecționat cu timpul, și modul în care scrolăm va evolua. Acest lucru poate duce la experiențe personalizate, la conținut din ce în ce mai personalizat, livrat în funcție de ritmul și preferințele noastre.
Și, să nu uităm, în lumea digitală, optimizarea pentru scroll va deveni esențială pentru dezvoltatori, UI/UX designers și marketeri. Imaginează-ți că scrollingul va putea determina ce tip de conținut preferă un utilizator, ajustând în timp real informația afișată. Cu cât înțelegem mai bine acest gest, cu atât putem livra experiențe digitale mai semnificative. Este, fără îndoială, viitorul marketingului și al adaptării digitale.
În loc de concluzie
Scrolling-ul este un gest mic, dar cu un impact masiv asupra evoluției umane, asupra creierului nostru și a percepției noastre despre timp, productivitate și valoare. Dar, dincolo de controlul nostru, este și responsabilitatea platformelor sociale să recunoască și să abordeze aceste preocupări, sperăm noi cât mai curând și mai conștienți de consecințe. Ușor de zis, greu de făcut, dar cu puțină disciplină, le împăcăm pe toate. Până data viitoare, scrolați cu măsură.