MENIU
RO
EN

Start Game. Choose your marketing weapon

min de citit

Nu, nu vorbim de o luptă Mortal Kombat (Gen Z s-ar putea să nu fi auzit de jocul ăsta, dar noi știm despre ce vorbim????)

"Multichannel", "cross channel" și "omnichannel" sunt cei mai la modă termeni în discursurile de marketing de astăzi. Chiar în timp ce citiți aceste rânduri, cineva sigur vorbește despre asta. Dar să facem mai întâi distincția între cele trei concepte, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje.


Multichannel: mai multe canale, dar separate unele de altele

Descrie modul în care clienții folosesc unul sau mai multe medii, cum ar fi magazinele fizice, smartphone-urile, tabletele, chat-ul live, e-mail-ul, rețelele de socializare, programele de voce etc. Acest concept este ca acel prieten care vrea întotdeauna să fie invitat peste tot, dar care nu contribuie niciodată cu nimic. Multichannel vrea doar să se asigure că acoperă toate bazele prin toate modurile posibile. Email, social media, reclame, hop și multichannel. Dar adaugă o valoare reală la experiența utilizatorului? MmNu chiar. Gândiți-vă că este ca un bufet suedez, unde ai mai multe opțiuni, din care poți alege ce funcționează cel mai bine pentru tine. Poți interacționa prin intermediul site-ului lor web, al rețelelor de socializare, prin e-mail, prin telefon sau chiar face2face. Dezavantajul marketingului pe mai multe canale este că poate fi copleșitor. Imaginați-vă că intrați într-un magazin de haine și vă treziți cu toți angajații din magazin pe capul vostru, care vă întreabă dacă aveți nevoie de ceva (știu, se întâmplă des la cumpărături). 

În lumea digitală de astăzi, brandurile trebuie să fie acolo unde sunt clienții lor. Dar chiar trebuie să fie peste tot? Adică, hai să fim serioși, chiar trebuie să vedem aceeași reclamă pe Google, Facebook, Instagram, Twitter, e-mail, SMS, porumbel călător? Nu e cam mult și cam ciudat?

Nu ne înțelegeți greșit, iubim tehnologia, progresul și confortul pe care îl aduce, dar uneori avem impresia că brandurile ne urmăresc. Sigur vi s-a întâmplat să aveți o discuție cu cineva despre anumite produse, să scoateți telefonul sau laptopul și HOP, reclamă la produsul cu pricina. Ca și cum ți-ar umbla cineva în telefon, dar nu știi exact cine. Hai să fim onești, multichannel este doar un mod elegant și creativ de a spune "o să te scoatem din sărite prin toate mijloacele posibile, până la urmă cumperi tu ceva de la noi". Așadar, data viitoare când auziți cuvântul "multichannel", respirați adânc, relaxați-vă și amintiți-vă că puterea e în click-ul vostru.


Cross channel (sau Canale încrucișate): multiple și conectate

Marketingul pe mai multe canale face un pas înainte, permițând tranziții ușoare între diferite etape de marketing, între diferite medii, cu o experiență de utilizare fără probleme și cu posibilitatea de a partaja informații, de dragul utilizatorului.

Pe de altă parte, și mai pe scurt, cross-channel este ca acel personaj dintr-un grup de prieteni, care vrea întotdeauna să fie mai bun decât ceilalți. Nu numai că este prezent pe mai multe canale, dar se și asigură că acestea funcționează împreună fără probleme, cu scopul de a crea o experiență fără cusur pentru utilizator. Problema este că, uneori, utilizatorii vor doar să interacționeze fără să fie bombardați. 


Omnichannel: divers și interactiv

Marketingul omnichannel merge o idee mai departe, acolo unde mediile diferite sunt complet interconectate, ceea ce permite abordarea supremă a utilizatorilor, care pot folosi diferite canale pentru a comunica cu brandul, trecând fără probleme de la un canal la altul și având o experiență consecventă.

De exemplu, pantofii pe care îi vedeți pe laptop sunt aceiași pantofi pe care îi vedeți pe o aplicație de cumpărături pe telefonul mobil și primiți un e-mail de marketing despre ei o săptămână mai târziu. Este doar un exemplu practic de marketing omnichannel în acțiune, personalizat în funcție de comportamentul nostru, independent de dispozitivul pe care îl folosim. Dar este într-adevăr tot ceea ce se presupune a fi acest Graal al marketingului, domnul nostru Omnichannel, care e atât de cool, încât integrează perfect toate canalele pentru a ne oferi o experiență unică? 

Păi, imaginați-vă o aplicație de senzații tari, de unde ne putem alege ce aventuri să trăim și în care, indiferent de calea pe care o alegem, se termină întotdeauna cu bine… , pentru că fiecare mișcare este calculată și fiecare pas este deliberat. Cumva, omnichannel este cel mai apropiat lucru de citirea gândurilor atunci când vine vorba de înțelegerea utilizatorului. Este capacitatea de a crea o experiență perfectă pentru clienți pe toate canalele. Dar să fim realiști, în practică, este o altă poveste. Este ca și cum ai încerca să jonglezi cu 100 de mingi în același timp, legat la ochi. O singură greșeală și pică toate. Mai țineți minte exemplul cu pantofii, de mai sus? Ei bine, brandurile știu totul despre noi și preferințele noastre, de la mărimea pantofilor până la culoarea ta preferată și preferințe culinare, cam tot.


(Re)Capitulare 

Diferența dintre multichannel, cross channel și omnichannel pentru consumator? Ei bine, multichannel este ca și cum ai avea o grămadă de cunoștințe diferite care vor să le dai atenție, dar care nu vorbesc niciodată între ele. Cross Channel este ca și cum ai avea o grămadă de urmăritori diferiți care te urmăresc peste tot pe unde mergi. Iar omnichannel este ca și cum ai merge la mai mulți terapeuți diferiți, care știu totul despre tine și despre viața ta. Deci, să fim prudenți și să ne amintim că, uneori, mai puțin înseamnă mai mult.


În loc de concluzie

Omnichannel este cuvântul momentului și, deși este în fază incipientă în industrie, credem că are multe de arătat și va rămâne un subiect de discuție relevant pentru următorii ani. Vom continua și noi să urmărim evoluția acestui nou ‘’tool’’ de marketing, pe care îl vom aprofunda în următoarele numere ale newsletter-ului nostru. Stay tuned!


Articol scris de:

Natalia Sfetcu