MENIU
RO
EN
Strategie digitala  |  Marketing funnel  |  Digital marketing

Strategia digitală MUST or DON’T?

min de citit

La baza tuturor acțiunilor, în general în viață, stă strategia, sau cel puțin așa ar fi bine. Fără strategie business-ul e pustiu. Ce vrem să spunem? Atunci când primim un brief, primul om pe care îl strigăm este strategul. El este cel care trasează punctele principale după care se ghidează creația și tot ce se definește ulterior.

Pentru o companie, creionarea unei strategii este vitală, pentru că așa stabilim, de la bun început, obiectivele digitale pe care vrem să le atingem.

În noua ordine digitală, chiar credem că strategia stă la baza mai multor obiective: generarea de vânzări, consolidarea reputației pe un segment de piață sau chiar îmbunătățirea performanțelor interne ale unei companii.

Ce este strategia digitală?

Cum să vă definiți strategia digitală? (Scrieți-ne pe adresa redacției... :D)

Metoda de a contura strategia digitală nu este foarte diferită de metoda unei strategii de marketing sau a unei strategii de vânzări și presupune câțiva pași, mici, dar siguri.

Analizați contextul

Primul lucru pe care e nevoie să-l faceți, înainte de a defini o strategie care vă va ghida următoarea mișcare, este să faceți un bilanț serios al situației de moment. Acest lucru va scoate la iveală ce funcționează și ce nu funcționează. Pe scurt, un audit digital al companiei dumneavoastră! #fărăfrică. Este și o modalitate de a vă descoperi și de a vă analiza competitorii, analizându-le strategiile digitale.

Studiați obiectivele comerciale ale companiei

În al doilea rând, strategia de dezvoltare a companiei dvs. depinde, în primul rând, de capacitatea de a capta atenția targetului și de a-l convinge să cumpere, să acceseze, să citească, să folosească etc., în funcție de ceea ce oferă business-ul dvs. Ca strategia digitală să fie eficientă, ea trebuie să țină cont, în mod firesc, de specificitățile publicului țintă, deci e nevoie să vă cunoașteți obiceiurile clienților. Aceasta este o ocazie de a revizui tot ceea ce știți despre perspectivele anterioare și chiar de a începe să căutați informații noi.

Definiți obiective concrete

Nu vă ascundem faptul că strategia este lipsită de sens, dacă nu rezultă din definirea unor obiective concrete, mărețe și ambițioase. Bineînțeles, principala provocare este întotdeauna să "vindem mai mult". Cu toate acestea, în funcție de stadiul de dezvoltare al companiei, este posibil să fiți nevoiți să vă concentrați pe anumite etape ale procesului de cumpărare. În mod normal, dacă echipele de vânzări fac performanță, sunt convingători și le este ușor să convertească datele în clienți, atunci nu aveți de ce să schimbați rețeta.

Identificați pârghiile digitale eficiente

În continuare, alegerea canalelor de comunicare digitală trebuie să se bazeze în mod special, pe canalele de media pe care clienții dvs. sunt prezenți. Să aflați de unde își iau ‘’adepții ‘’ dvs. informațiile și să fiți acolo. Dacă folosesc masiv Google pentru a-și găsi furnizorii și prestatorii de servicii, atunci trebuie să vă asigurați că din punct de vedere SEO (Search Engine Optimization) apăreți în topul rezultatelor căutării.

Structurați un plan de acțiune

Până aici totul bine. Ați identificat canalele digitale de care vă veți folosi. Tot ce trebuie să faceți acum este să descrieți exact CUM le veți utiliza pe fiecare, apoi să le puneți în aplicare.

Identificați indicatorii de performanță și fiți cu ochii pe ei

Aceasta este o etapă clasică, comună tuturor strategiilor. Selectați indicatorii care urmează să fie monitorizați și aflați cum să îi măsurați cu ușurință. Cel mai simplu mod de a face acest lucru în cadrul unei strategii digitale este de a-i analiza pe rând, pentru fiecare canal digital în parte: pagina de Facebook, website, campaniile direct e-mail etc.

Măsurați rezultatele și eficiența acțiunilor

În toate etapele planului de acțiune, nu trebuie să pierdeți din vedere indicele ROI(return in investment). O strategie digitală bună este care are focusul pe rezultate și este orientată către acest ROI. E simplu, nu vă măsurați performanța nu veți optimiza acțiunile.

Strategie = Provocări

Internetul nu mai este o opțiune, el este un feature nelipsit, atât în viețile noastre personale, cât și în activitatea profesională. La fel ca noi toți, și clienții au acces la internet, mai ales în vremuri în care diversitatea ofertei este nelimitată, iar procesul de cumpărare este din ce în ce mai digitalizat în viața lor personală și se așteaptă ca această dinamică să fie urmată și în sfera profesională. Deci dacă vă doriți să creșteți, să vă extindeți business-ul , fie pe zona comercială sau pe zona de marketing, nu puteți să evitați tehnicile de digital marketing. You can run but you cannot hide...

Nu, social media nu e de ajuns, pentru că "marketingul digital" nu se limitează la comunicarea pe rețelele de socializare sau la investiții aleatorii în publicitatea online… În toate cazurile, provocarea majoră a oricărei strategii digitale este de a lega noile instrumente și procese digitale de strategia globală a companiei.

În plus, nu este un secret faptul că simpla utilizare a internetului se schimbă de la o secundă la alta, iar noi (agenție, brand, companie, client, freelancer etc.) trebuie să fim la zi. Acesta este motivul pentru care ar trebui să dețineți un sistem de monitorizare permanentă, să alegeți furnizori de servicii externi care sunt pe valul inovației și/sau care să vă antreneze echipele în mod regulat. Sau să ne trimiteți un mail. Wink wink.

Articol scris de:

Natalia Sfetcu